Oefentherapie Mensendieck

 

De basis van de behandeling draait om een houding en manier van bewegen die in balans is.

 

Door verschillende factoren kan een houding en beweging zich minder gunstig hebben ontwikkeld en daardoor uit balans zijn geraakt. Factoren kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn, bepaald werk, stress of een groeispurt.

 

Samen met jou kijken wij naar je dagelijkse bezigheden (werk, school, sport, vrije tijd, etc.) en hoe je jouw houding en beweging daarbij gebruikt en je lichaam belast. Tijdens het houdingsonderzoek kijk je via twee spiegels mee om te zien en voelen wat er in jouw houding niet in balans is. Daarna werken wij in de volgende behandelingen naar een gunstigere houding. Oefeningen zijn daar een hulpmiddel bij. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld meer bewegelijkheid, kracht, evenwicht of ontspanning. Ook zorgen de oefeningen ervoor dat je een gunstige houding vol kunt houden. In de behandeling gaan de houding en de oefeningen gelijk op.

 

Wij streven altijd naar het O Ja gevoel. Het bewust worden van de relatie tussen jouw houding, beweging en klachten.

Hulpvraag

 

Oefentherapie kan voor verschillende hulpvragen worden ingezet, bijvoorbeeld:

 

Preventief (klachten voorkomend);

Bij kinderen/pubers met houdingsproblemen of een groeiafwijking. Maar ook bij volwassenen die merken dat hun houding niet gunstig is en erger willen voorkomen.

 

Curatief (klachten verhelpen);

Dit zijn klachten die zijn ontstaan of in stand worden gehouden door een ongunstige houding, beweging en/of overmatige (lichamelijke) spanning.

 

Palliatief (klachten beheersend);

Bij chronische klachten kan het helpen om goed te leren omgaan met jouw houding en beweging om het lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken en de klachten tot een minimum te beperken. Artrose, reuma, fibromyalgie en MS zijn enkele voorbeelden.

 

Voor meer informatie over specifieke hulpvragen, klik hier. 


Bij twijfel over de juiste therapie

Weet je niet goed welke therapie voor jouw klacht het beste is of wat het beste bij je past? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Ook kan je langskomen voor een eenmalig onderzoek. Na dit onderzoek bespreken we samen met jou wat wij specifiek voor je kunnen betekenen.